Herdenking 09.05.09

 

 

Foto's Gerda Kregel /Sandra Smit

monument dat 1 jaar op de punt heeft gestaan

de_punt_

opstelling bij openbare herdenking op het Kampje  

op_kampje

Onthulling gedenksteen

brandweer_herdenking_09_05_2009_

Het tijdelijke monument van de Punt eindelijk voorgoed bij de kazerne

monument_kazerne_

Toespraak van Rein Sipma tijdens de herdenking

 

Rots van de brand

Rots in de brand

Rots in de branding

Geachte aanwezigen, lieve mensen,

Rots van de brand

Voor de commissie die deze herdenking heeft voorbereid, was het vaak lastig manoeuvreren om aan de verschillende wensen tegemoet te komen en zij heeft haar best gedaan om breed gedragen oplossingen te vinden. Deze steen, deze rots is hier een voorbeeld van. Wij zijn dan ook heel blij dat dit rotsblok naar De Punt gaat als markering van de dramatische brand nu één jaar geleden, want dáár is het allemaal gebeurd. Ik wil de gemeente hiervoor bedanken.

Het monument dat wij een jaar geleden bij De Punt hebben geplaatst, heeft een belangrijke functie vervuld als plek om te rouwen, te herdenken en om samen te komen. Niet alleen voor ons als korps, maar ook voor de nabestaanden en de hele gemeenschap van Eelde en omgeving. Dit monumentje krijgt nu een mooie plek bij de kazerne en wij zijn blij dat de gemeente dit ook heeft willen faciliteren. Het monumentje is de belichaming van Anne, Egbert en Raymond. Het voelt voor ons als korps dan ook als het weer “thuis brengen” van onze collega’s.

Een ander voorbeeld van een breed gedragen oplossing is de plek van deze herdenking. De plek waar wekelijks de markt staat, waar de corsotent staat en waar iedereen (en Anne, Egbert en Raymond zeker) wel eens bij Boelens of De Block weg gekomen zijn met een lekkere slok op om daarna nog even patatje pinda hier op de hoek te halen. Kortom een plek midden in het hart van Eelde, zoals Egbert, Anne en Raymond als Eeldenaren ook midden in het leven stonden.

Egbert Ubels – Rots in de brand en voor de brandweer.

Egbert was zowel beroepsmatig als vrijwillig brandweerman. Hij zat in diverse commissies en was instructeur, waarbij hij de fijne kneepjes of juist de beginselen van het brandweervak met veel enthousiasme en humor overbracht. Daarnaast was Egbert thuis een rots in de branding,

een stabiele factor voor Sandra en zijn gezin. En ik weet zeker dat Nick en Dagmar de grapjes en humor van hun papa nog dagelijks missen. Ook de familie Ubels zal de regelmatige bezoekjes van Egbert missen.

Anne Kregel – Rots in de brand.

Ruim 30 jaar was Anne al vrijwilliger bij het Eelder brandweerkorps, waarvan ong. de laatste 15 jaar als bevelvoerder. Hij was erg gedreven en als de pieper ging moest alles wijken en ging hij als een speer vanaf de Bloemenveiling, vanaf de camping in Annen of vanaf huis naar de kazerne. Hoe fanatiek Anne ook was met betrekking tot de brandweer, het gezin was voor hem ook heel belangrijk. Hij regelde veel binnen het gezin en was daar ook de rots in de branding. Monique, Fleur en Esmeralda voelen dit vreselijke gemis nog dagelijks en daar kunnen wij ons alles bij voorstellen. Ook Denise, Jeffrey, Moeder Kregel en Henny zullen hun vader, zoon of broer heel erg missen als steun en toeverlaat.

Raymond Soyer – Rots in de branding

Bij een uitruk was Raymond altijd als één van de eersten op de kazerne. Vlug als water dus; hij stond al met zijn pak aan als wij nog aan kwamen rijden. Als wij het over rots in de branding hebben, dan denk ik bij Raymond vooral aan de branding die op de rots uitéén spat. Elke golf weer spettert het water alle kanten op. Zo was het leven van Raymond ook: spetterend en het kon alle kanten op gaan. Soms hele mooie momenten en soms hele vervelende gebeurtenissen, maar dat er altijd wel wat bijzonders gebeurde als je bij Raymond in de buurt was dat zullen Hans en Ria en zijn vrienden wel herkennen. Hij stond midden in het leven en genoot daarvan en helaas, en dat geldt uiteraard voor alle drie mannen, werd dat vorig jaar veel te vroeg abrupt beëindigd.

Wij willen als Brandweer Eelde de gemeente bedanken voor de organisatie van deze dag en het realiseren van deze rots. Wij zijn trots op deze rots. Net zo goed als wij trots zijn op het feit dat Anne, Egbert en Raymond deel uitmaakten van ons korps en er eigenlijk nog steeds deel van uitmaken.

Wij zijn trots op de vastberadenheid van Anne, Egbert en Raymond, hun kennis en kunde, de humor en hun inzet. Bedankt wat jullie allemaal voor de brandweer hebben gedaan.

Anne, Egbert en Raymond – BEDANKT.

Paterswolde, 9 mei 2009.

 

Laatste Nieuws

opendag 19 sep

opendag 19 sep
19.09.2015

zaterdag a.s. is er een open dag gepland op de gemeentewerf Tynaarlo!!
ter nachdachtenis

ter nachdachtenis
9.05.2015

in memoriam